Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 25 min
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kuchnia w Formie
- 200g czekolady deserowej
- 180g masła
- 125g przesianej mąki
- 40g przesianego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g cukru
- 3 jajka
- 200ml Guinnessa
Przygotowanie
Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę pokrój i razem z pokrojonym masłem daj do metalowej lub żaroodpornej miski, a następnie rozpuść wszystko na parze stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem, kakao i cukrem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
Ubij mikserem jaja. Do ubitych jaj dodaj czekoladową masę i nadal ubijaj, aż będzie gładka. Dodaj Guinnessa i wymieszaj.
Masę wylej na blaszkę i wyrównaj.
Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Z Guinnessem robiłam do tej pory tylko piernik. Ciekawe, jak smakuje takie brownie 🙂