Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 6
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kuchnia w Formie
- 750 g pokrojonej w kostkę dyni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki curry
- 0,5 litra bulionu
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- sól, pieprz
- 1 por
- 2 kromki razowego chleba
Przygotowanie
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle, dodać czosnek i curry, a następnie dynię. Dusić aż warzywa trochę zmiękną. Podlać bulionem i gotować po przykryciem ok. 20 minut. Całość zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Dolać mleczko kokosowe i całość chwilę zagotować.
Jasną część pora pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle do miękkości.
2 kromki chleba razowego pokroić w kwadraty i przesmażyć na suchej patelni, aby zrobiły się grzanki.
Zupę podawać z zeszklonym na maśle porem i grzankami.
Tagi: cebula, dynia, mleko kokosowe, por
Skomentuj ten przepis