Bardzo smaczne pączki nie pijące tłuszczu.
Porcja na ok. 25 sztuk.
Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g margaryny
- 50 g drożdży
- 1/2 kg mąki
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- nadzienie: ulubiona konfitura, powidła itp.
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Do garnka wlać mleko, wrzucić margarynę, lekko zagrzać, ale tylko tyle, żeby się margaryna rozpuściła. Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, dodać 1-2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Zostawić do wyrośnięcia. Potem z całości, czyli wyrośniętych drożdży, mleka z margaryną, żółtek, cukru, soli i mąki, wyrobić ciasto. Poczekać aż wyrośnie. Wtedy rozciągnąć je palcami na posypanej mąką stolnicy na 2-3cm grubości. Wykrajać kółka, do środka powidła. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ok. 5 min. Posypać cukrem pudrem.
wspaniale wyglądają, uwielbiam domowe pączki