Pączki - przepis

Pączki

Bardzo smaczne pączki nie pijące tłuszczu.
Porcja na ok. 25 sztuk.

słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Poziom trudności: łatwe
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 dkg margaryny
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • nadzienie: ulubiona konfitura, powidła itp.
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Do garnka wlać mleko, wrzucić margarynę, lekko zagrzać, ale tylko tyle, żeby się margaryna rozpuściła. Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, dodać 1-2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Potem z całości, czyli wyrośniętych drożdży, mleka z margaryną, żółtek, cukru, soli i mąki, wyrobić ciasto. Poczekać aż wyrośnie. Wtedy rozciągnąć je palcami na posypanej mąką stolnicy na 2-3cm grubości. Wykrajać kółka, do środka powidła. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ok. 5 min. Posypać cukrem pudrem.

1 komentarz

  1. iza 3 marca 2014 at 20:33 Reply

    wspaniale wyglądają, uwielbiam domowe pączki

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany.