Składniki
- Poziom trudności: łatwe
-
Ciasto
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanki kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 50 g masła
Kruszonka
Przygotowanie
Jajka wymieszać z cukrem, kefirem i olejem. Dodać mąkę, proszek i cukier waniliowy. Ponownie wymieszać. Ciasto wlać na wysmarowaną margaryną blachę. Równomiernie rozprowadzić. Ułożyć śliwki (mogą być również inne owoce, rabarbar, jabłka). Posypać kruszonką (zagnieść mąkę i cukry z roztopionym masłem). Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180').
Ciasto pyszne, a mało czasochłonne i banalnie proste. Można jeść praktycznie zaraz po upieczeniu. Właśnie takie jest najlepsze.
Skomentuj ten przepis