Ciasto ze śliwkami - przepis

Ciasto ze śliwkami
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Poziom trudności: łatwe
    Ciasto
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanki kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

  • Kruszonka
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 50 g masła

Przygotowanie

Jajka wymieszać z cukrem, kefirem i olejem. Dodać mąkę, proszek i cukier waniliowy. Ponownie wymieszać. Ciasto wlać na wysmarowaną margaryną blachę. Równomiernie rozprowadzić. Ułożyć śliwki (mogą być również inne owoce, rabarbar, jabłka). Posypać kruszonką (zagnieść mąkę i cukry z roztopionym masłem). Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180').
Ciasto pyszne, a mało czasochłonne i banalnie proste. Można jeść praktycznie zaraz po upieczeniu. Właśnie takie jest najlepsze.

Tagi: ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *