Składniki
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 500 g piersi kurczaka
- 500 g dyni
- do podsmażenia: 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżka soku z limonki
- sól i pieprz
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 1 drobno starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
- 1 łyżka oliwy
Marynata do kurczaka
Przygotowanie
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę lub kilka godzin jeśli mamy czas, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso musi być ocieplone do temperatury pokojowej.
Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę.
W woku lub w garnku podgrzać 1 łyżkę oleju lub masła i obsmażać kurczaka na złoty kolor z każdej strony po około 1 minucie. Mięso wyłożyć na talerzyk.
Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować prawie do miękkości dyni, przez około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę i sok z limonki.
Dodać kurczaka i zagotować, podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez około 1- 2 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem.
Tagi: cynamon, dynia, imbir, kurczak, mleko kokosowe, żurawina
Skomentuj ten przepis