Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 20 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- przyprawy w proszku: po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki i kardamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu
- średni kalafiora
- 2 łyżki masła klarowanego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g białego ryżu, np. jaśminowego lub długoziarnistego
- bazylia
- limonka
- posiekana papryczka chili
Przygotowanie
Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku, odstawić (można na noc do lodówki lub w temperaturze pokojowej około 2 - 3 godziny, jeśli nie mamy czasu możemy od razu zacząć przygotowywać danie).
Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze części. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć mięso i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać (nie musi być dokładnie, mięso później jeszcze się dogotuje w środku). Wyjąć mięso na talerz a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać kalafiora i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 12 minut lub do czasu aż kalafior będzie prawie miękki.
Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem
Tagi: imbir, kalafior, kurczak, limonka, mleko kokosowe, ryż
Skomentuj ten przepis