Curry z kurczakiem i kalafiorem - przepis

Curry z kurczakiem i kalafiorem
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 20 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • przyprawy w proszku: po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki i kardamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu
  • średni kalafiora
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g białego ryżu, np. jaśminowego lub długoziarnistego
  • bazylia
  • limonka
  • posiekana papryczka chili

Przygotowanie

Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku, odstawić (można na noc do lodówki lub w temperaturze pokojowej około 2 - 3 godziny, jeśli nie mamy czasu możemy od razu zacząć przygotowywać danie).
Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze części. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć mięso i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać (nie musi być dokładnie, mięso później jeszcze się dogotuje w środku). Wyjąć mięso na talerz a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać kalafiora i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 12 minut lub do czasu aż kalafior będzie prawie miękki.
Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem

Tagi: , , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *