Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 2 godz
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Przepisy z jarmarku
- 3 niezbyt duże golonki z indyka
- 3 spore marchewki
- 2 spore pietruszki
- seler
- por
- 2 duże cebule
- 4 duże ziemniaki
- kilka suszonych pomidorów
- sól i 2 łyżki ulubionych przypraw (u nas lubczyk, tymianek, majeranek, pietruszka, papryka, pieprz)
Przygotowanie
Golonki umyć, zasypać solą i 1 łyżką przypraw, odstawić. Obrać i pokroić warzywa: marchewki, pietruszki, por - grube talarki, cebule - pióra, ziemniaki, seler - gruba kostka. Wymieszać warzywa z pozostałą łyżką przypraw i pomidorami suszonymi. Całość piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem ok. 1,5-2 godziny.
Strasznie suche to pieczyste. Może należałoby dodać trochę wody?