Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 10 min
- Ilość porcji: 2
- Poziom trudności: łatwe
- 0,5 l czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego wina
- kilka plastrów pomarańczy
- przyprawy do wyboru: kilka goździków, laska cynamonu, szczypta imbiru, laska wanilii, szczypta mielonego kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka miodu
Przygotowanie
Wino podgrzewamy w garnku na małym ogniu razem z plastrami pomarańczy i ulubionymi przyprawami. Polecam przede wszystkim goździki i cynamon oraz imbir, który świetnie rozgrzewa. Pilnujemy, by się nie zagotowało, bo straci aromat. Powinno osiągnąć temperaturę 60-80'C.
Gotowe podajemy w naczyniach utrzymujących ciepło, kamionkowych lub glinianych garnuszkach z uchem lub naczyniach ze szkła żaroodpornego.
Tagi: anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, miód, pomarańcze, wanilia, wino, zima
Takiego winka to ja bym się napiła 🙂