Grzane wino - przepis

Grzane wino
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 10 min
  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • 0,5 l czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego wina
  • kilka plastrów pomarańczy
  • przyprawy do wyboru: kilka goździków, laska cynamonu, szczypta imbiru, laska wanilii, szczypta mielonego kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka miodu

Przygotowanie

Wino podgrzewamy w garnku na małym ogniu razem z plastrami pomarańczy i ulubionymi przyprawami. Polecam przede wszystkim goździki i cynamon oraz imbir, który świetnie rozgrzewa. Pilnujemy, by się nie zagotowało, bo straci aromat. Powinno osiągnąć temperaturę 60-80'C.
Gotowe podajemy w naczyniach utrzymujących ciepło, kamionkowych lub glinianych garnuszkach z uchem lub naczyniach ze szkła żaroodpornego.

Tagi: , , , , , , , , , ,

1 komentarz

  1. Basia 14 stycznia 2016 at 15:17 Reply

    Takiego winka to ja bym się napiła 🙂

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *