Jagodzianki - przepis

Jagodzianki
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 100 min
  • Czas gotowania: 25 min
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
    Ciasto:
  • 560 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 MT mleka
  • 2 jajka
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli

  • 40 dkg jagód
  • 1 roztrzepane białko jajka do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

Cukier, drożdże, jajka i mleko umieszczamy w naczyniu, mieszamy 3 minuty w temp. 37'C na pozycji 3-4.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto w ciągu 4 minut na pozycji Interwał.
Ciasto wkładamy do miski nakrywamy i zostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypujemy trochę mąki, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm, wykrawamy koła.
Na tak przygotowane kawałki ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki jagód, zlepiamy bułeczki , smarujemy białkiem, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (około 15 minut).
Pieczemy około 15 minut w temp. 150'C, następnie dalsze 10 minut w temp. 180'C.

Tagi: ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *