Składniki
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- 550g ugotowanych wystudzonych ziemniaków
- 300g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 10g oleju
Przygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego tak, aby ziemniaki były na samym spodzie. Wyrobić ciasto: 90 sekund, obroty poz. Interwał. W przypadku braku Thermomixa ziemniaki przecisnąć przez praskę i ciasto wyrobić ręcznie.
Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, formować wałeczki, lekko spłaszczać i kroić w poprzek na kopytka.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Kopytka wrzucić na wrzątek i gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu. Gotowe odcedzić. Podawać z podsmażonym boczkiem i kapustą, cebulką, mięsem. Świetnie smakują również po odsmażeniu.
Skomentuj ten przepis