Kopytka - przepis

Kopytka
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • 550g ugotowanych wystudzonych ziemniaków
  • 300g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 10g oleju

Przygotowanie

Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego tak, aby ziemniaki były na samym spodzie. Wyrobić ciasto: 90 sekund, obroty poz. Interwał. W przypadku braku Thermomixa ziemniaki przecisnąć przez praskę i ciasto wyrobić ręcznie.
Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, formować wałeczki, lekko spłaszczać i kroić w poprzek na kopytka.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Kopytka wrzucić na wrzątek i gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu. Gotowe odcedzić. Podawać z podsmażonym boczkiem i kapustą, cebulką, mięsem. Świetnie smakują również po odsmażeniu.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *