Składniki
- Czas przygotowania: 30 min
- Czas gotowania: 15 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Cook yourself
- 1 szklanka suchej soczewicy
- 1,5-2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Soczewicę zalać wodą i wstawić na średni ogień. Gotować 15-20 minut, aż będzie miękka mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania posolić.
Ugotowaną soczewicę ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Do soczewicy dodać jajko, bułkę tartą, cebulę i przyprawy. Formować kotleciki i smażyć je, na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Przewracać dopiero, jak jedna strona się porządnie podsmaży.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Tagi: soczewica
lubię tego typu dania