Makaron z boczkiem i cukinią - przepis

Makaron z boczkiem i cukinią
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 4 porcje makaronu pióra
  • 300g boczku
  • 300g cukinii
  • 2 łyżki masła

  • Sos
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony. Dodać cukinię startą na dużych oczkach oraz masło (jeśli boczek był tłusty, masło nie jest konieczne), smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać składniki sosu.
Odcedzić makaron pozostawiając około 2-3 łyżki wody. Makaron z wodą włożyć z powrotem do gorącego jeszcze garnka, dodać zawartość patelni, wlać sos i wszystko razem wymieszać.

Tagi: , , ,

komentarze 2

  1. Klaudia 11 lipca 2013 at 19:52 Reply

    Super danie na obiad 🙂

  2. Marcin Firmanty 24 lipca 2013 at 13:25 Reply

    Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie „Inspirujący Smak Natury”. Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *