Składniki
- Czas przygotowania: 1 godz.
- Czas gotowania: 3 godz.
- Ilość porcji: 3 podłużne foremki
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Julia K.
- 2 skrzydła z indyka
- 60dkg boczku świeżego, dość tłustego w 1 kawałku
- 60dkg karkówki
- 0,5kg łopatki
- 30dkg wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 2 liście laurowe
- kilka sztuk ziela angielskiego
- 2 czerstwe bułki
- 3 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło lub margaryna do wysmarowania foremek
- bułka tarta do wysypania foremek
Przygotowanie
Wątróbkę podsmażyć na patelni z cebulami pokrojonymi w piórka.
Do dużego garnka wkładamy skrzydła z indyka w całości oraz boczek, karkówkę i łopatkę pokrojone na kawałki, które zmieszczą się do maszynki do mielenia. Dokładamy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy zimną lekko osoloną wodą do przykrycia wszystkich składników i gotujemy ok. 1 godzinę. W czasie gotowania kilkakrotnie wyciągamy szumy. Ugotowane mięso wyciągamy do ostygnięcia, wywar zostawiamy.
Przygotowujemy mięso do zmielenia, oddzielamy ze skrzydeł indyczych, wyciągamy chrząstki z boczku itd. Mięso mielimy do sporej miski razem z podsmażoną wątróbką i cebulką. Dodajemy wcześniej namoczone w wywarze bułki i jajka. Całość mieszamy dokładnie ręką dolewając powoli wywar z mięsa, by nie było zbyt suche. Konsystencja powinna być taka, by pasztet nie wylewał się z przechylonej miski ale był luźniejszy niż surowe mięso na kotlety mielone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką. Mięso przekładamy do foremek do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy przynajmniej godzinę w piekarniku nagrzanym do 180'C. Sprawdzamy, kiedy pasztet jest gotowy. Powinien mieć chrupiącą brązową skórkę i wewnątrz być upieczony (sprawdzamy widelcem lub patyczkiem, jak pasztet nie przylega, jest ok).
Tagi: Wielkanoc
Skomentuj ten przepis