Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 15 min
- Ilość porcji: 2
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Eksperymentalna Kuchnia
- pęczek zielonych szparagów
- 300g małych pieczarek
- garść orzechów włoskich
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, dobrze je umyć i osuszyć. Rozłożyć na blaszce, obłożyć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić odrobiną oliwy. Piec w temperaturze 180'C ok. 10-15 minut.
W międzyczasie posiekać orzechy i uprażyć na suchej patelni. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, skropione sosem sojowym, najlepiej szybko na dużym ogniu, by nie zdążyły puścić soku. Pod koniec smażenie doprawić pieprzem.
Upieczone szparagi rozłożyć na talerze. Na nie ułożyć pieczarki i orzechy, całość posypać natką pietruszki. Podawać ciepłe.
Idealnie pasuje na kolacje, dobrze smakuje z kromką chleba z masłem.
Tagi: orzechy włoskie, pieczarki, szparagi
Skomentuj ten przepis