Pieczone szparagi z pieczarkami - przepis

Pieczone szparagi z pieczarkami
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 300g małych pieczarek
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, dobrze je umyć i osuszyć. Rozłożyć na blaszce, obłożyć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić odrobiną oliwy. Piec w temperaturze 180'C ok. 10-15 minut.
W międzyczasie posiekać orzechy i uprażyć na suchej patelni. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, skropione sosem sojowym, najlepiej szybko na dużym ogniu, by nie zdążyły puścić soku. Pod koniec smażenie doprawić pieprzem.
Upieczone szparagi rozłożyć na talerze. Na nie ułożyć pieczarki i orzechy, całość posypać natką pietruszki. Podawać ciepłe.
Idealnie pasuje na kolacje, dobrze smakuje z kromką chleba z masłem.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *