Pieczone udka z kurczaka ze szparagami - przepis

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 4,50)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 500 g młodych malutkich ziemniaków (lub większych do pokrojenia)
  • 650 g udek z kurczaka ze skórką (4 sztuki)
  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • kilka gałązek oregano lub tymianku

  • Sos BBQ
  • 2 średniej wielkości pomidory pokrojone na ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) - opcjonalnie

Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze lub malakserze. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować ostrą stroną gąbki, osuszyć, obtoczyć w oliwie, posypać solą i pieprzem (większe ziemniaki należy pokroić). Ułożyć w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka położyć na desce do krojenia skórką do dołu i ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z grubym dnem. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.
Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać do około 1/3 wysokości szparaga. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano i piec przez kolejne 10 -12 minut (w zależności od grubości szparagów). Danie delikatnie przemieszać i nałożyć na talerze.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *