Piersi kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie z pomidorów - przepis

Piersi kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie z pomidorów
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 4,50)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 4 średniej wielkości mocno dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • garść listków bazylii

Przygotowanie

Piersi kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Każdą pierś przekroić w połowie na 2 kawałki, grubszy kawałek przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety - w ten sposób otrzymamy z każdej piersi 3 fileciki. Kurczaka doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo szynka może być słona), doprawić niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zawinąć w szynkę parmeńską i odłożyć.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić na sitku aby odcedzić nadmiar soku. Pomidory posypać solą, suszonym oregano i cukrem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę i 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż szynka na spodzie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Zdjąć kurczaka z patelni i położyć na talerzyku.

Patelnię po kurczaku przestawić na największy palnik na kuchence, włożyć resztę (1 łyżkę) masła, zwiększyć ogień i dodać odcedzone pomidory (zebranych na sicie pestek nie dodawać do sosu). Smażyć na dużym ogniu przez około 2 - 3 minuty (pomidory mają intensywnie bulgotać, na koniec mają zmięknąć ale nie powinny się jeszcze rozpadać, sok z pomidorów na dużym ogniu od razu będzie się redukował i gęstniał).

Do sosu pomidorowego włożyć podsmażonego kurczaka i pogotować razem przez kilkanaście sekund. Posypać listkami bazylii.

Tagi: ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *