Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- 300 g cebuli
- 200 g marchwi
- 50 g pietruszki
- 50 g selera
- 3 łyżki oleju
- 200 g koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka Vegety, pieprz, łyżeczka musztardy, oregano, liść laurowy
- 1/2 kg filetów ryby
- 2 jajka
- mąka, olej do smażenia, sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wrzucić do garnka. Dodać 3 łyżki oleju, przyprawy i 400 ml wody. Dusić 20 minut często mieszając. W połowie dodać przecier pomidorowy.
Można dusić dłużej, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru i soku z cytryny.
W czasie gdy dusi się sos, usmażyć filety panierując je w jajku i mące.
Tagi: Boże Narodzenie, ryba
Skomentuj ten przepis