Składniki
- Czas przygotowania: 14 dni
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kuchnia w formie
- ok. 1 kg ładnego schabu
- 40g soli
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
Pieprz, kolendrę i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki oprócz schabu wymieszać ze sobą i dokładnie posmarować nimi cały schab, również boki.
Mięso włożyć do garnka lub do innego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 4 dni. Codziennie patrzyć, czy nie puściło soków, jeśli tak, odlać je.
Po 4 dniach schab przełożyć do czystej pończochy lub cienkiej podkolanówki i owinąć go 2-3 krotnie. Przewiązać kilkakrotnie sznurkiem jak szynkę.
Powiesić schab na sznurku w przewiewnym, ciepłym miejscu i pozwolić mu się tak suszyć przez 7 dni.
Po 7 dniach zdjąć schab, usunąć pończochę i schować schab do lodówki (do naczynia, ściereczki lub folii) na 3 dni.
A ja mam taki przepis:
SCHAB SUSZONY
1. około 1 kg schabu
2. 4 duże płaskie łyżki soli
3. czubata łyżka majeranku
4. średnia główka czosnku
5. płaska łyżka pieprzu ziołowego
6. płaska łyżka pierzu naturalnego
7. na czubku noża cukru (dodaję łyżeczkę)
Wymieszanymi przyprawami i rozmiażdżonym czosnkiem natrzeć mięso, włożyć do lodówki na 5 dni. Przewracać 2 razy dziennie – rano i wieczorem. Po 5-ciu dniach zmyć wszystko, mięso osuszyć (można ręcznikiem papierowym). Następnie włożyć w siatkę i suszyć przy ciepłym kaloryferze, lub nad kuchenką przez 5 dni.
Zamiast skarpety świetnie nadaje się również jednorazowy bandaż z apteki – tanio, czysto i higienicznie 🙂