Schab suszony - przepis

Schab suszony
Pinterest
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (5 głosów, ocena: 3,60)
Loading...Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 14 dni
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • ok. 1 kg ładnego schabu
  • 40g soli
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
Pieprz, kolendrę i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki oprócz schabu wymieszać ze sobą i dokładnie posmarować nimi cały schab, również boki.
Mięso włożyć do garnka lub do innego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 4 dni. Codziennie patrzyć, czy nie puściło soków, jeśli tak, odlać je.
Po 4 dniach schab przełożyć do czystej pończochy lub cienkiej podkolanówki i owinąć go 2-3 krotnie. Przewiązać kilkakrotnie sznurkiem jak szynkę.
Powiesić schab na sznurku w przewiewnym, ciepłym miejscu i pozwolić mu się tak suszyć przez 7 dni.
Po 7 dniach zdjąć schab, usunąć pończochę i schować schab do lodówki (do naczynia, ściereczki lub folii) na 3 dni.

Tagi: ,

Komentarze: 2

  1. Halina 21 grudnia 2014 at 14:31 Reply

    A ja mam taki przepis:

    SCHAB SUSZONY

    1. około 1 kg schabu
    2. 4 duże płaskie łyżki soli
    3. czubata łyżka majeranku
    4. średnia główka czosnku
    5. płaska łyżka pieprzu ziołowego
    6. płaska łyżka pierzu naturalnego
    7. na czubku noża cukru (dodaję łyżeczkę)

    Wymieszanymi przyprawami i rozmiażdżonym czosnkiem natrzeć mięso, włożyć do lodówki na 5 dni. Przewracać 2 razy dziennie – rano i wieczorem. Po 5-ciu dniach zmyć wszystko, mięso osuszyć (można ręcznikiem papierowym). Następnie włożyć w siatkę i suszyć przy ciepłym kaloryferze, lub nad kuchenką przez 5 dni.

  2. Michał 12 lutego 2015 at 15:16 Reply

    Zamiast skarpety świetnie nadaje się również jednorazowy bandaż z apteki – tanio, czysto i higienicznie :-)

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.