Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 1 godz
- Poziom trudności: łatwe
- 1kg sera śmietankowego
- 8 jajek
- 250g margaryny lub masła
- 300g cukru pudru
- 50g kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 100ml słodkiej śmietany
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie
Białka ubić ze szczyptą soli za pomocą motylka - czas ok. 5 min., obr. 3 przy otwartej MT, przełożyć do dużej miski.
Dodać cukier, masło, żółtka i ucierać - czas 5 min., obr. 4. Po upływie 1 minuty dodawać stopniowo śmietanę, ser i pozostałe składniki i ucierać dalej; pod koniec stopniowo zwiększyć obroty do 5 i 6 na kilka sekund.
Utarty sernik przełożyć do miski z pianą i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do obficie posypanej bułką tartą formy (standardowo tortownica o średnicy 24 cm) i piec ok. 1 godziny w temp. 180-200'C.
Ciasto można spokojnie przygotować bez użycia Thermomixa. Wystarczy standardowo ubić jajka z solą a potem zwyczajnie utrzeć resztę składników w podanej wyżej kolejności.
Dziś szukałam przepisu z samego rana.Ten wydał mi się banalnie prosty i w miarę szybki ( mam ograniczony czas, bo w kuchni mogę zrobić cokolwiek , gdy bliźniaki roczniaki śpią lub się bawią).
Ciasta wyszło bardzo dużo, upiekłam więc tortownicę 23 cm i keksówkę 🙂 Mamy więc teraz zapas sernika na całe święta.:D
Wyszedł naprawdę smaczny, piekłam w 180 st przez godzinkę i dodałam do przepisu jeszcze 1 budyń waniliowy a zwykły cukier waniliowy na taki z prawdziwą wanilią 😉
Rewelacja !!!