Składniki
- Czas przygotowania: 30 min
- Czas gotowania: 1 godz
- Poziom trudności: łatwe
-
Ciasto
- 250g masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 średnich mniej soczystych jabłek
- masło do wysmarowania blachy
- bułka tarta do wysypania blachy
- przyprawy: cynamon, cukier wanilinowy
Ponadto
Przygotowanie
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą część włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć do wyparowania soku i ostudzić. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Posypać cynamonem i cukrem wanilinowym.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Zetrzeć na jabłka na tarce o grubych oczkach albo (jeśli będzie zbyt miękkie) rozwałkować, wyłożyć na wierzch i nakłuć widelcem.
Całość piec 40-45 minut w temperaturze 170-180'C.
Tagi: jabłko
taki sam przepis mam na szarlotkę innej nie piekę.
a masła nie potrzeba??
Informacje o maśle uzupełnione.
Ale tlumoki z was szklanki sa rozne czy to tak trudno podac ile gram?
*gramów 🙂 przeciętnie szklanka ma 250 ml. Ja wolę wiedzieć, ile szklanek, bo nie mam wagi 🙂
bo kazdy sie nauczyl na szklankach 🙁 smutne troszke ale coz…szukam dalej…nie posiadam szklanek w domu tylko kubki i zeby upiec ciasto musze cholera szukac normalnego profesjonalnego przepisu…..poczatkujaca i smutna
ludzie, śmiać mi się chce jak to czytam, przecież w necie są przeliczniki ze szklanek na gramy…
Dziekuje za przepis na pyszny jablecznik, taki jak piekla moja mama. Ja dodaje do ciasta jeszcze lyzeczke cukru waniliowego ze startymi ziarenkami wanilii. A jablka kroje w kostke i praze z brazowym cukrem i cynamonem. Wedlug mnie jest jeszcze bardziej aromatyczna .
To chyba oczywiste że szkl ma 250 ml czyli jeśli mamy kubek np.: 300 ml to nie sypiemy całego a 2-3g w tył czy przód nie zepsują ciasta -.-
Szarlotka genialna:-) Najlepsza jaką dotąd jadłam.
Szklanka tradycyjna czyli 250 ml! jakie kto ma dziwne szklanki w domu to wasza sprawa.
Dawno nie jadłam tak pysznej szarlotki. Pycha
do jabłek dodaje trochę bułki tartej, są bardziej „zwarte” 😀 ale ogólnie przepis bardzo dobry, polecaaam 🙂
na jaka to jest blachę ? dużą ?
Na tradycyjną, na mniejszej wyjdzie po prostu grubsze 🙂
Bardzo dobry przepis Też tak robie szarlotkę z tą różnicą że do ciasta daję mniej cukru i dzielę je na spód 3/4 ciasta a na wierzch 1/4 ciasta i jeszcze dodatkowo posypuje kruszonką Szarlotka jest przepyszna z chrupiaca i przyrumienioną kruszonką . Polecam