Przepisy kulinarne z feta

Zupa krem z marchewek

W garnku rozpuścić masło. Chwilę podsmażyć na nim cały czas mieszając pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i zalać gorącym bulionem. Doprawić kminem, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż marchewka zmięknie. Zestawić z ognia, doprawić pieprzem, wlać śmietankę i zblendować.
Podawać z kostkami fety, kiełkami i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni.

Sałatka grecka

Oryginalna grecka sałatka nie zawiera sałaty. Warzywa są nieobrane, niedbale pokrojone. Feta w grubym plastrze. Doprawiona jest przede wszystkim dużą ilością oregano i skropiona oliwą z oliwek.

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą oraz drobiem

Drobno siekam cebulę i przysmażam na łyżce / dwóch oleju, w którym są suszone pomidory. Dodaję kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Jak już mięcho będzie obsmażone, to dodaję ok. pół słoika (można cały, jak kto lubi) pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Chwilkę przesmażam wszystko razem, żeby mięso nabrało aromatu od pomidorów. Dodaję szpinak. Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło i sprawdzam stan rozmrożenia szpinaku. Jak już będzie rozmrożony i trochę przesmażony z resztą, wyłączam patelnię i dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Mieszam z resztą farszu, ale pilnuję, żeby się za bardzo nie roztopił. Do tego dodaję dużo posiekanego czosnku (nie smażę go, żeby nie zgorzkniał).
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do temp. 180st., wykładam formę do tarty, ciastem francuskim. Nakładam nieco schłodzony farsz. Rozbijam jajka, mieszam ze śmietaną (można też dodać odrobinę mleka, żeby rzadsze było) na jednolitą masę. Wlewam na farsz i wsadzam do piekarnika na ok. 40 - 50 min. Najlepsza jest świeża i na ciepło.