Przepisy kulinarne z kasza jaglana
Kasza jaglana z jabłkami, pomidorami i fasolą
Kaszę ugotować na sypko. Jabłka i cebule obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać curry i zamieszać, następnie wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu do zeszklenia. Dodać jabłka i dalej smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż się delikatnie rozlecą. Dodać pomidory, fasolę i ugotowaną kaszę jaglaną. Dobrze wszystko wymieszać i dusić 10 minut. Podawać ciepłe.
Krupnik na serduszkach z kaszą jaglaną
Warzywa umyć i obrać. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pora w półplasterki. Serduszka umyć. Wszystko włożyć do garnka, dodać przyprawy, kaszę, zalać wodą i gotować na małym ogniu około 45 minut. Na koniec dodać masło, zamieszać i już nie podgrzewać. Podawać posypaną szczypiorkiem.