Przepisy kulinarne z marchewki
Zupa krem z marchewek
W garnku rozpuścić masło. Chwilę podsmażyć na nim cały czas mieszając pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i zalać gorącym bulionem. Doprawić kminem, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż marchewka zmięknie. Zestawić z ognia, doprawić pieprzem, wlać śmietankę i zblendować.
Podawać z kostkami fety, kiełkami i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni.
Sok z marchewek, jabłek i pomarańczy
Nasz ulubiony sok w sezonie jesienno-zimowym.
Marchewki i owoce myjemy, obieramy i wrzucamy do sokowirówki. Sok pijemy natychmiast po przygotowaniu.
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 1,5 litra soku.