Przepisy kulinarne z pestki
Zupa krem z marchewek
W garnku rozpuścić masło. Chwilę podsmażyć na nim cały czas mieszając pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i zalać gorącym bulionem. Doprawić kminem, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż marchewka zmięknie. Zestawić z ognia, doprawić pieprzem, wlać śmietankę i zblendować.
Podawać z kostkami fety, kiełkami i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni.
Makaron z fasolką i serem brie
Zagotować wodę, wrzucić makaron, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie zrumienić pestki dyni na patelni oraz ugotować fasolkę na parze i lekko ją posolić.
Makaron odsączyć i gorący wymieszać z oliwą z oliwek, następnie dodać ser brie i delikatnie zamieszać, aby ser lekko się roztopił. Dodać fasolkę, pestki dyni i rozłożyć na talerze, posypać szczypiorkiem, tartym serem Pecorino oraz pieprzem.