Przepisy kulinarne z rabarbar

Muffinki z rabarbarem

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. W większej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej połączyć wszystkie składniki mokre tzn. mleko, roztopione masło i jajka. Dodać do mąki razem z rabarbarem i wymieszać tylko do połączenia składników. Nałożyć do foremek i piec w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka).

Ciasto z rabarbarem

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na ok. 1cm plasterki i odstawić.
Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ponownie utrzeć. Odłożyć łyżkę ciasta, pozostałą część rozłożyć na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką. Będzie się kleić, więc najlepiej zrobić to mokrą dłonią. Na ciasto rozłożyć pokrojony rabarbar.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na rabarbar.
Pozostawioną łyżkę ciasta zmiksować z mlekiem, tak by powstało coś w rodzaju rzadkiego ciasta naleśnikowego. Polać tym niejednolicie pianę.
Piec ok. 45 minut w 150-170'.