Ciasto z rabarbarem - przepis

Ciasto z rabarbarem
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 4,50)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 45 min
  • Poziom trudności: łatwe
  • 1kg rabarbaru
  • 1 kostka (250g) margaryny + do wysmarowania blachy
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • bułka tarta do wysypania blachy

Przygotowanie

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na ok. 1cm plasterki i odstawić.
Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ponownie utrzeć. Odłożyć łyżkę ciasta, pozostałą część rozłożyć na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką. Będzie się kleić, więc najlepiej zrobić to mokrą dłonią. Na ciasto rozłożyć pokrojony rabarbar.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na rabarbar.
Pozostawioną łyżkę ciasta zmiksować z mlekiem, tak by powstało coś w rodzaju rzadkiego ciasta naleśnikowego. Polać tym niejednolicie pianę.
Piec ok. 45 minut w 150-170'.

Tagi:

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *