Przepisy kulinarne z ryż

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Ugotować ryż. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przygotować farsz: mięso, ugotowany ryż i cebulkę z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem.
W szerokim garnku zagotować wodę. Odciąć ok. 15-20 największych liści kapusty i sparzyć, aż będą odpowiednio miękkie. Na każdy liść nakładać trochę farszu i zawijać gołąbki.
W dużym garnku na dnie ułożyć kilka liści kapusty, na nich zawinięte gołąbki i całość zalać bulionem pomidorowym (woda albo bulion, przecier pomidorowy, przyprawy) tak, żeby praktycznie je zakrył. Dusić pod przykryciem około godzinę na małym ogniu.
Podawać z sosem pomidorowym.

Pozostałą kapustę można zużyć do przygotowania sałatki np. z kukurydzą i oliwą.