Przepisy kulinarne z seler naciowy

Pałki z kurczaka w aromatycznym sosie

Pałki umyć, natrzeć solą oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą. Zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. W międzyczasie umyć, obrać i pokroić w półplasterki marchewki, łodygi selera i por.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Obsmażyć na niej z obu stron pałki z kurczaka. Wrzucić pokrojone warzywa, zalać 0,5 l wody, dodać rozmaryn, zagotować i gotować na małym ogniu ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć pałki, a do sosu na patelni wlać mąkę rozrobioną w 1/2 szklanki wody oraz śmietanę i energicznie wymieszać. Dodać koperek, ponownie włożyć pałki i gotować na małym ogniu jeszcze chwilę.