Pałki z kurczaka w aromatycznym sosie - przepis

Pałki z kurczaka w aromatycznym sosie
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 75 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu (ewent. 1 łyżeczka suszonego)
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 600 ml wody
  • sól, pieprz, kolendra
  • koperek

Przygotowanie

Pałki umyć, natrzeć solą oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą. Zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. W międzyczasie umyć, obrać i pokroić w półplasterki marchewki, łodygi selera i por.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Obsmażyć na niej z obu stron pałki z kurczaka. Wrzucić pokrojone warzywa, zalać 0,5 l wody, dodać rozmaryn, zagotować i gotować na małym ogniu ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć pałki, a do sosu na patelni wlać mąkę rozrobioną w 1/2 szklanki wody oraz śmietanę i energicznie wymieszać. Dodać koperek, ponownie włożyć pałki i gotować na małym ogniu jeszcze chwilę.

Tagi: , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *