Przepisy kulinarne z śliwki
Śliwki w boczku
Kawałek orzecha włożyć do śliwki. Całość zawinąć w plaster boczku i spiąć wykałaczką. Piec na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200'C ok. 15 minut. Podawać zaraz po wyjęciu.
Rolada z indyka w szynce faszerowana suszonymi śliwkami
Filet indyka położyć na desce, wykroić ze środka polędwiczkę. Pozostały większy filet włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozbić tłuczkiem na dwa razy cieńszy filet (około 1,5 cm). Oprószyć go solą morską, suszonym estragonem i wysmarować 1 łyżką oliwy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Nadzienie: suszone śliwki posiekać, dodać masło, powidła, skórkę z mandarynki i przyprawę korzenną, wymieszać.
Nadzienie wyłożyć na indyka formując z niego wałeczek wzdłuż dłuższego boku filetu w około 1/3 odległości od brzegu. Zwinąć filet w roladkę, następnie zawinąć w plasterki szynki, tak aby w miejscu łączenia filetu nie było złączenia szynki.
Położyć na blaszce do pieczenia, posmarować pozostałą 1 łyżeczką oliwy i posypać listami ziół jeśli ich używamy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
Roladę wyjąć z piekarnika i po odczekaniu kilku minut pokroić na porcje. Podawać z sosem w oddzielnej miseczce. Roladkę polać sosem dopiero przed podaniem, najlepiej już bezpośrednio na talerzu, dzięki temu sos nie zabarwi mięsa.
Podawać z ryżem i surówką.
Polędwica pieczona z warzywami
Polędwicę pomazać olejem i oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na naczyniu żaroodpornym. Obrać warzywa. Cebule pokroić w ćwiartki, marchewki wzdłuż i potem na 2-3 części. Czosnek, marchewki, cebule i śliwki dorzucić do polędwicy, po wierzchu polać lekko olejem. Piec w temperaturze 190'C około godziny.
Całość ma ciekawy, słodkawy smak. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami, które można pokroić w ćwiartki, pomazać w misce olejem i ulubionymi przyprawami i piec przy okazji na blaszce 30 minut przed końcem upieczenia polędwicy.
Ciasto ze śliwkami
Jajka wymieszać z cukrem, kefirem i olejem. Dodać mąkę, proszek i cukier waniliowy. Ponownie wymieszać. Ciasto wlać na wysmarowaną margaryną blachę. Równomiernie rozprowadzić. Ułożyć śliwki (mogą być również inne owoce, rabarbar, jabłka). Posypać kruszonką (zagnieść mąkę i cukry z roztopionym masłem). Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180').
Ciasto pyszne, a mało czasochłonne i banalnie proste. Można jeść praktycznie zaraz po upieczeniu. Właśnie takie jest najlepsze.