Przepisy kulinarne z wątróbka

Wątróbka z jabłkami

Cebulę pokroić w talarki. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do lekkiego zbrązowienia. W tym czasie w zimnej wodzie umyć wątróbkę, osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić, doprawić lekko solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Obtoczyć w mące. Dorzucić do gotowej cebuli i smażyć chwilę obracając od czasu do czasu. Dodać jabłko pokrojone w dowolne kawałki. Całość dusić kilka minut pod przykryciem.
Podawać ziemniakami lub z pieczywem.

Wątróbka duszona z cebulą

Cebulę pokroić w talarki. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do lekkiego zbrązowienia. W tym czasie w zimnej wodzie umyć wątróbkę, osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić, doprawić lekko solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Obtoczyć w mące. Dorzucić do gotowej cebuli i smażyć chwilę obracając od czasu do czasu. Następnie dusić kilka minut pod przykryciem.
Podawać ziemniakami lub z pieczywem.