Przepisy kulinarne z wołowina
Gulasz wołowy
Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć, dodać posiekaną cebulkę i czosnek, podsmażać jeszcze chwilkę. Wlać ok. szklanki wody, wrzucić pieczarki pokrojone w paski, paprykę i ogórki - w kostkę, wsypać przyprawy, dolać wody jeśli trzeba. Dusić, aż mięso będzie miękkie (ok. godziny). Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą.
Chili con carne
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Olej rozgrzać. Podsmażyć cebulę, aż będzie lekko szklista. Dodać mięso. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małe kawałki. Dodać do mięsa razem z fasolą i pomidorami. Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem, aż do odparowania pomidorowego soku. W trakcie duszenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i co kto
lubi. : tabasco, pieprz cayenne itd.
Podawać z ryżem, pieczywem lub tortillą.