Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Agata A.
- 1/4 szklanki gęstej tłustej śmietanki
- 1 łyżka masła
- 2 gorzkie czekolady
- dodatki: ulubione nalewki, owoce suszone lub z alkoholu, orzechy itp.
- do obtoczenia: kakao, wiórki kokosowe, kolorowe cukiereczki itp.
Przygotowanie
W niewielkim garnuszku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia i dodać do niej całą pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać wszystko, co chcemy mieć w środku (ja dodawałam tylko nalewkę wiśniową). Masę włożyć do lodówki na kilka godzin i co jakiś czas sprawdzać, czy za mocno nie zastygła (Jak będzie za miękka, trzeba ją podgrzać i dodać czekolady, jeśli za twarda - podgrzać i dodać śmietanki. Potem znów do lodówki.). Z masy kulać trufelki i obtaczać (najsmaczniejsze wyszły kulane w kakao). Trzymać w temperaturze pokojowej.
Tagi: Boże Narodzenie, czekolada, trufle
Skomentuj ten przepis