Trufle czekoladowe - przepis

Trufle czekoladowe
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (3 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 1/4 szklanki gęstej tłustej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 gorzkie czekolady
  • dodatki: ulubione nalewki, owoce suszone lub z alkoholu, orzechy itp.
  • do obtoczenia: kakao, wiórki kokosowe, kolorowe cukiereczki itp.

Przygotowanie

W niewielkim garnuszku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia i dodać do niej całą pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać wszystko, co chcemy mieć w środku (ja dodawałam tylko nalewkę wiśniową). Masę włożyć do lodówki na kilka godzin i co jakiś czas sprawdzać, czy za mocno nie zastygła (Jak będzie za miękka, trzeba ją podgrzać i dodać czekolady, jeśli za twarda - podgrzać i dodać śmietanki. Potem znów do lodówki.). Z masy kulać trufelki i obtaczać (najsmaczniejsze wyszły kulane w kakao). Trzymać w temperaturze pokojowej.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *