Truskawkowy sernik na zimno - przepis

Truskawkowy sernik na zimno
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (3 głosów, ocena: 3,33)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 3 godz
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 170 g kruchych ciastek deserowych
  • 50 g roztopionego masła
  • 500 g twarogu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 galaretka truskawkowa ugotowana w 250 ml wody + dodatkowo 1 czubata łyżka żelatyny
  • 250 g truskawek zmiksowanych + 100 g świeżych truskawek, pokrojonych
  • 300 ml śmietany kremówki 30%, zimnej, do ubijania

Przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki.
Twaróg miksować blenderem aż będzie gładki. Dodać cukier wanilinowy i jeszcze przez chwilę razem zmiksować.
Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić. Do galaretki dodać zmiksowane truskawki i wymieszać.
Zimną śmietanę ubić na idealnie sztywną pianę, dodać masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera, wmieszać pokrojone truskawki. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia.

Tagi: ,

1 komentarz

  1. Nashelly 3 czerwca 2013 at 19:44 Reply

    Mmm, sernik z kremówką… Delikatny, truskawkowy, śmietankowy… pycha 😉

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *