Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 15 min
- Ilość porcji: 3-4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 2 średnie polędwiczki wieprzowe
- przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- biała część pora
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 cm kawałek imbiru
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub innego roślinnego
- szczypiorek do podania (opcjonalnie)
- sok wyciśnięty z cytryny
- 6 łyżek wody
- 10 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
Sos
Przygotowanie
Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Czosnek oraz papryczkę chili pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 6 minut. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać 2 łyżki oleju i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień i smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos. Gotować jeszcze przez około 3 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Można posypać szczypiorkiem.
Tagi: cebula, imbir, marchewka, papryka, polędwica, por, ryż
Danie wydaje sie byc stosunkowo proste w przygotowaniu. Przepisy kulinarne z chińskiej kuchni w sam raz dla spragnionych nowych smakow, innych niz te jadane na codzien w pracy 🙂