Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 35 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 - 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamon
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta tartej skórki z cytryny
- 150 g ziemniaków (3 nieduże), obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 pęczki białych szparagów (około 24 sztuk, 1 kg)
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 g mleka krowiego
- sól i pieprz
- bulion jarzynowy lub woda
Przygotowanie
Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać cebulę, oprószyć solą i dusić na małym ogniu przez 7 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać kardamon, imbir i skórkę z cytryny, wymieszać i dusić razem przez około 15 sekund. Dodać ziemniaki, wymieszać i dusić przez około 3 minuty mieszając, aż ziemniaki pokryją się oliwą i trochę zmiękną.
Szparagi opłukać, odciąć twarde i zdrewniałe łodygi, obrać obieraczką do warzyw. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki. Końcówki odłożyć do dekoracji (ugotować je na parze), a resztę wrzucić do garnka z ziemniakami. Oprószyć solą, wymieszać i dusić przez około 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
Wlać mleko kokosowe, mleko krowie oraz tyle bulionu lub wody aby płyn przykrył warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować a następnie wlać na sito zawieszone nad garnkiem. Przetrzeć zupę bezpośrednio do garnka, pozbywając się łykowatych cząstek szparagów. Zupę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu jarzynowego lub wody.
Zupę podgrzać, nalać do talerzy, udekorować ugotowanymi na parze końcówkami szparagów.
Tagi: mleko kokosowe, szparagi
Skomentuj ten przepis