Zupa krem z białych szparagów - przepis

Zupa krem z białych szparagów
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 35 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 - 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamon
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta tartej skórki z cytryny
  • 150 g ziemniaków (3 nieduże), obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 pęczki białych szparagów (około 24 sztuk, 1 kg)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 g mleka krowiego
  • sól i pieprz
  • bulion jarzynowy lub woda

Przygotowanie

Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać cebulę, oprószyć solą i dusić na małym ogniu przez 7 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać kardamon, imbir i skórkę z cytryny, wymieszać i dusić razem przez około 15 sekund. Dodać ziemniaki, wymieszać i dusić przez około 3 minuty mieszając, aż ziemniaki pokryją się oliwą i trochę zmiękną.
Szparagi opłukać, odciąć twarde i zdrewniałe łodygi, obrać obieraczką do warzyw. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki. Końcówki odłożyć do dekoracji (ugotować je na parze), a resztę wrzucić do garnka z ziemniakami. Oprószyć solą, wymieszać i dusić przez około 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
Wlać mleko kokosowe, mleko krowie oraz tyle bulionu lub wody aby płyn przykrył warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować a następnie wlać na sito zawieszone nad garnkiem. Przetrzeć zupę bezpośrednio do garnka, pozbywając się łykowatych cząstek szparagów. Zupę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu jarzynowego lub wody.
Zupę podgrzać, nalać do talerzy, udekorować ugotowanymi na parze końcówkami szparagów.

Tagi: ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *