Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym - przepis

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 6
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 750 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 0,5 litra bulionu
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • sól, pieprz
  • 1 por
  • 2 kromki razowego chleba

Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle, dodać czosnek i curry, a następnie dynię. Dusić aż warzywa trochę zmiękną. Podlać bulionem i gotować po przykryciem ok. 20 minut. Całość zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Dolać mleczko kokosowe i całość chwilę zagotować.
Jasną część pora pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle do miękkości.
2 kromki chleba razowego pokroić w kwadraty i przesmażyć na suchej patelni, aby zrobiły się grzanki.

Zupę podawać z zeszklonym na maśle porem i grzankami.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *