Kolejny pomysł na jesienną pyszną, rozgrzewającą zupę.
Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: am mniam
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bardzo mały seler
- 1 marchewka
- 2 średnie ziemniaki
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 250 ml przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki curry, pieprz cayenne (opcjonalnie)
- 1,5 l wody
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlać 1,5 l wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone w kostkę seler i marchewkę a po chwili również pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa i soczewica będą prawie miękkie, dolać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Dodać majeranek, oregano, słodką paprykę i curry. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa jest tylko dla dorosłych, można dodać również pieprz cayenne.
Tagi: przecier pomidorowy, soczewica
Skomentuj ten przepis