Muszle ze szpinakiem i kurczakiem - przepis

Muszle ze szpinakiem i kurczakiem
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 20 muszli makaronowych

  • Nadzienie:
  • 200 g szpinaku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 250 g zmielonej piersi kurczaka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g camemberta
  • 2 łyżki mascarpone

  • Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru

  • Posypka:
  • 3 łyżki zmielonych pestek dyni
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu

Przygotowanie

Makaron wrzucić na osolony wrzątek i ugotować (około 8-10 minut) al dente. Odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka.
Sos pomidorowy: pomidory włożyć do rondelka, dodać pokrojony czosnek, ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, na koniec zblendować.
Szpinak opłukać, osuszyć na ręczniku.
Na patelni, na 2 łyżeczkach oliwy podsmażyć zmielonego kurczaka (około 2 minut, tylko do zmiany koloru mięsa z różowego na kremowy), dodać posiekany czosnek i doprawić solą oraz pieprzem.
Do kurczaka dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem, estragonem, gałką muszkatołową. Smażyć mieszając przez około pół minuty aż szpinak zwiędnie, odstawić z ognia, przełożyć do salaterki. Dodać pokruszony camembert i rozdrobniony łyżeczką ser mascarpone, delikatnie przemieszać
Piekarni nagrzać do 210 stopni C.
Na dno formy żaroodpornej wylać sos. Muszle nadziewać farszem ze szpinaku i kurczaka, tak aby w każdej znalazł się szpinak, camembert i kurczak.
Pestki dyni można zmielić w młynku do kawy lub rozdrabniaczu. Wymieszać z tartym serem, doprawić solą i pieprzem i posypać po muszelkach. Zapiekać bez przykrycia przez około 13-15 minut aż posypka miejscami zacznie się przyrumieniać.

Tagi: , , ,

1 komentarz

  1. iza 11 marca 2014 at 17:57 Reply

    zjadłabym sobie takie smakowitości

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *