Składniki
- Czas przygotowania: 20 min
- Czas gotowania: 15 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 20 muszli makaronowych
- 200 g szpinaku
- 2 łyżeczki oliwy
- 250 g zmielonej piersi kurczaka
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g camemberta
- 2 łyżki mascarpone
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki zmielonych pestek dyni
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
Nadzienie:
Sos pomidorowy:
Posypka:
Przygotowanie
Makaron wrzucić na osolony wrzątek i ugotować (około 8-10 minut) al dente. Odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka.
Sos pomidorowy: pomidory włożyć do rondelka, dodać pokrojony czosnek, ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, na koniec zblendować.
Szpinak opłukać, osuszyć na ręczniku.
Na patelni, na 2 łyżeczkach oliwy podsmażyć zmielonego kurczaka (około 2 minut, tylko do zmiany koloru mięsa z różowego na kremowy), dodać posiekany czosnek i doprawić solą oraz pieprzem.
Do kurczaka dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem, estragonem, gałką muszkatołową. Smażyć mieszając przez około pół minuty aż szpinak zwiędnie, odstawić z ognia, przełożyć do salaterki. Dodać pokruszony camembert i rozdrobniony łyżeczką ser mascarpone, delikatnie przemieszać
Piekarni nagrzać do 210 stopni C.
Na dno formy żaroodpornej wylać sos. Muszle nadziewać farszem ze szpinaku i kurczaka, tak aby w każdej znalazł się szpinak, camembert i kurczak.
Pestki dyni można zmielić w młynku do kawy lub rozdrabniaczu. Wymieszać z tartym serem, doprawić solą i pieprzem i posypać po muszelkach. Zapiekać bez przykrycia przez około 13-15 minut aż posypka miejscami zacznie się przyrumieniać.
Tagi: kurczak, makaron, mascarpone, szpinak
zjadłabym sobie takie smakowitości