Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą - przepis

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (22 głosów, ocena: 3,23)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 50 min
  • Ilość porcji: 5
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 500g piersi kurczaka
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory lub 250 g pomidorów z puszki
  • 2 kukurydze cukrowe lub 1 puszka kukurydzy)
  • 1/2 papryczki chili lub w łagodnej wersji 1/2 zwykłej czerwonej papryki
  • 650 ml bulionu drobiowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego, passaty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g ryżu (do risotto, Arborio) surowego
  • do podania: tarty ser i świeża kolendra

Przygotowanie

Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i obtoczyć w mieszance papryki w proszku (słodkiej i ostrej), kurkumy i mąki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki zmiksować.
Kukurydzę obrać z liści, obkroić z nasion, kolby wyrzucić. Kukurydzę z puszki odcedzić na sitku i przepłukać wodą.
Papryczkę chili lub zwykłą paprykę pokroić w kosteczkę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek żaroodporny lub prostokątną formę do zapiekanek o pojemności około 5 litrów.
Zagotować bulion razem z przecierem pomidorowym, sprawdzić doprawienie solą i pieprzem, dodać oregano.
Na dużej i w miarę wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę z posiekaną papryką i smażyć przez około 5 minut do zeszklenia na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać czosnek, piersi kurczaka i obsmażać je przez około 3 - 4 minuty. Następnie dodać kukurydzę i ryż, wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać pomidory i mieszając smażyć przez 1 minutę. Zalać 1 szklanką gorącego bulionu i zagotować. Przełożyć zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalać resztą bulionu, wymieszać i zagotować. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Otworzyć, posypać kolendrą i tartym serem.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *