Przepisy kulinarne z kukurydza

Kurczak z papryką i kukurydzą

Olej wymieszać w miseczce ze słodką papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć podudzia i, jeśli przygotowujemy danie odpowiednio wcześniej, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Paprykę pokroić na kawałki i razem z odciętymi ziarnami kukurydzy umieścić na spodzie naczynia do zapiekania. Na warzywach ułożyć mięso i gałązki tymianku. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180'C, w połowie obrócić mięso na drugą stronę. Potem jeszcze dopiec 10-15 minut w wyższej temperaturze, żeby podudzia ładnie się zrumieniły.

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą

Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i obtoczyć w mieszance papryki w proszku (słodkiej i ostrej), kurkumy i mąki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki zmiksować.
Kukurydzę obrać z liści, obkroić z nasion, kolby wyrzucić. Kukurydzę z puszki odcedzić na sitku i przepłukać wodą.
Papryczkę chili lub zwykłą paprykę pokroić w kosteczkę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek żaroodporny lub prostokątną formę do zapiekanek o pojemności około 5 litrów.
Zagotować bulion razem z przecierem pomidorowym, sprawdzić doprawienie solą i pieprzem, dodać oregano.
Na dużej i w miarę wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę z posiekaną papryką i smażyć przez około 5 minut do zeszklenia na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać czosnek, piersi kurczaka i obsmażać je przez około 3 - 4 minuty. Następnie dodać kukurydzę i ryż, wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać pomidory i mieszając smażyć przez 1 minutę. Zalać 1 szklanką gorącego bulionu i zagotować. Przełożyć zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalać resztą bulionu, wymieszać i zagotować. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Otworzyć, posypać kolendrą i tartym serem.

Tarta z boczkiem, porami i kukurydzą

Boczek pokrojony w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy aż do wytopienia tłuszczu. Przekładamy do jakiejś miseczki. Pory myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy (już poprzecznie) na niezbyt cienkie paski (ok.5mm). Wrzucamy na pozostały po boczku tłuszcz i smażymy do miękkości.
W misce roztrzepujemy 3 jajka, dodajemy mleko, starty żółty ser i kukurydzę i mieszamy.
Dodajemy ostygnięty boczek i pory.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem, nakładamy ciasto francuskie i wlewamy masę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.40 - 50 min.

Sałatka gyros

Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki i posypać przyprawą gyros. Podsmażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w krążki. Gorące mięso razem z olejem przełożyć do sporej miski. Na to szybko wrzucić cebulę i przykryć czymś, by zmiękła. Po wystygnięciu dodać kukurydzę, drobno pokrojoną kapustę pekińską oraz pokrojone w małe kostki ogórki. Zamieszać. Można doprawić jeszcze pieprzem i solą a także dodać trochę majonezu i/lub ketchupu.