Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 20 min
- Ilość porcji: 12
- Poziom trudności: łatwe
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
Przygotowanie
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko, olej i jajko. Do miski z suchymi składnikami przelać składniki mokre, wymieszać łyżką niekoniecznie bardzo dokładnie. Na koniec dodać pół tabliczki posiekanej czekolady i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przekładać do foremek, wierzch posypać resztą posiekanej czekolady.
Piec w temperaturze 185'C około 20 minut.
Polecam!!!! Muffiny przepyszne, zniknęły w mgnieniu oka:)
czy można piec muffiny w samych papilotkach?
Można. Będą tylko trochę szersze, bo ciasto rozepcha lekko papilotki.