
Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
 - Czas gotowania: 1 godz
 - Ilość porcji: 6
 - Poziom trudności: łatwe
 - Źródło: Qchenne inspiracje
 
- 2 kilogramy młodej marchewki
 - 1 cebula
 - 4 średnie ziemniaki
 - imbir w korzeniu (kilka cm )
 - 400 ml mleka kokosowego
 - sól
 - oliwa
 - do podania: pestki dyni
 
Przygotowanie
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty często mieszając po czym zalewamy wodą tak, aby w całości zakryła warzywa (1,5-2 litry). Dodajemy obrany imbir i gotujemy zupę, aż marchewka będzie miękka.
Lekko wystudzoną zupę blendujemy, dodajemy mleko kokosowe i solimy do smaku.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.
Tagi: mleko kokosowe

 (5 głosów, ocena: 4,20)



Skomentuj ten przepis