Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350g mięsa mielonego
- 100g ryżu (basmati lub jaśminowego)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 szklanki bulionu
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni
- 600 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka)
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, czerwonej słodkiej papryki
- natka pietruszki lub kolendra do posypania
Przygotowanie
W garnku na oleju zeszklić oliwę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć, następnie przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać ryż, soczewicę, znów wymieszać i smażyć 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalać gorącym bulionem, dodać dynię, obrane i pokrojone w kostkę pomidory (bez soku i nasion), wymieszać i zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego, przykryć i zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C (aż ryż będzie miękki). Posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Całość można od początku przygotować w żaroodpornym garnku, nie będzie wtedy konieczne przelewanie.
Skomentuj ten przepis