Krem brokułowo-porowy z soczewicą - przepis

Krem brokułowo-porowy z soczewicą
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 25 min
  • Ilość porcji: 6
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 pory
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-1,5 litra wody lub bulionu
  • przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka lubczyku, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie

Soczewicę wypłukać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem majeranku.
Pory umyć, pokroić w półplasterki i zeszklić w sporym garnku na oliwie. Dodać brokuła podzielonego na różyczki i umytego (kilka malutkich różyczek zostawić do podania), zalać wodą lub bulionem tak, by go przykryła i gotować bez przykrycia, aż brokuł będzie miękki ale nadal jędrny i ładnie zielony. Zdjąć z ognia, dodać połowę soczewicy i zblendować. Przyprawić majerankiem, lubczykiem, gałką, solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Podawać z resztą soczewicy i malutkimi różyczkami surowego brokuła.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *